Gotowanie po angielsku w tłusty czwartek
W tłusty czwartek 12 lutego 2014 r Spichlerz Książki w Brzeźnicy był miejscem, gdzie uczennice Gimnazjum w Brzeźnicy wraz z anglistkami panią Edytą Kłeczek i panią Danutą Tracz zrealizowały jeden z warsztatów w ramach projektu pn. „Culinary travels across Brzeźnica community”. W trakcie zajęć przygotowano smaczną sałatkę - "Chicken salad".
Komunikacja podczas procesu przygotowywania i konsumpcji odbywała się w języku angielskim, co utrwalono na filmie. Relację z tego i innych warsztatów można zobaczyć w internecie. Spichlerz Książki był jednym z kilku miejsc w których odbyło się niecodzienne gotowanie po angielsku. Gimnazjaliści wybierają różne oryginalne lokalizacje dla realizowanego przez nich projektu. Następna będzie Plebania w Brzeźnicy.
W.J.
Projekt Culinary travels across Brzeźnica community realizowany jest w ramach Programu Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności English Teaching, którego krajowym operatorem jest Nidzicka Fundacja Rozwoju NIDA.